Dahlia är en sommarblommande knölväxt som ursprungligen kommer från Mexiko. Den har ansetts omodern i många år, men nu är den tillbaka i våra trädgårdar och parker. Utvecklingen av nya sorter går snabbt, vilket också leder till att sortimentet snabbt ändras. Det är inte alltid så lätt att erbjuda ett stabilt utbud i katalogen, eftersom det händer att odlare av olika anledningar abrupt slutar med vissa sorter. Positivt är dock att utvecklingen av nya former och färger går snabbare än när det gäller andra typer av blomsterlökar. Du hittar ett vackert och brett sortiment i Verver Export-katalogen.

Korsa och föröka
Om man har olika dahlior tillsammans i en rabatt finns det chans att sorterna korsas. Fröerna skiljer sig ofta från knölen som finns i jorden. När fröna gror sker en spontan korsning.

Förädlarna arbetar naturligtvis planmässigare än så. Genom att korsa olika blommor kan man nå olika resultat: en annan färg eller samma färg och form, fast bättre blad eller stadigare stjälkar. Efter den kontrollerade korsningen skyddas den nya fröskidan så att insekter inte spontant kan lämna efter sig annat pollen.

Fröna torkas och sås sedan på våren. Efter cirka 120 dagar får man de första blommorna. De blir inte lika stora som från en vuxen knöl, men kan ändå användas som bedömning av hybriden. Är den värd att satsa på? I jämförelse med förädling av exempelvis tulpaner är det en kort process. Det tar fyra till fem år att odla fram en ny tulpansort.

Varje år besöker Tijmen Verver personligen förädlare och odlare för att bedöma nya hybrider. Det gäller att kunna kommunicera snabbt med både förädlare och odlare så att nya pärlor kan tas upp i katalogen – mycket snabbare än när det gäller andra lökväxter.

Snelle assortimentswisseling dahlia
Snelle assortimentswisseling dahlia

Sticklingar till (snabb) förökning
Tidigt på våren sprids dahliaknölarna ut i ett varmt utrymme med hög luftfuktighet. Det dröjer inte längre förrän de första gröna groddarna visar sig kring den gamla blomstjälken. När skotten blivit cirka 7 cm långa skärs de av från knölen och planteras i speciell sticklingsjord. Den här proceduren kallas ”stekken”, nederländska för att ”plantera sticklingar”. Eftersom man tar en stickling av den gamla plantan, blir den nya knölen identiskt med den gamla. Sticklingarna härdas i kalla växthus innan de planteras ute på fälten i mitten av maj.

När sticklingarna väl har planterats ut växer de under en säsong till sig till ”leveransklara” dahliaknölar. Det går mycket snabbare än för andra blomsterlökar och knölar som sällan når leveransklar storlek (med garanterad blomning) på bara en sommar.

Snelle assortimentswisseling dahlia - snijden
Snelle assortimentswisseling dahlia - snijden
Snelle assortimentswisseling dahlia - snijden

Fägring fram till första nattfrosten
Dahlior är färgglada skönheter som passar i offentlig grönska. Tack vare den rikliga blomningen, ända fram till första nattfrosten, passar de utmärkt i rabatter och behållare. Bättre än många vanliga sommarblommor. Det är därför som Verver Exports färdiga sommarblomsanläggningar alltid innehåller dahlior. Faktum är att våra koncept ofta kretsar kring specifika dahliasorter. Ettåriga växter, som blommar vackert under sommaren, kompletterar och fyller ut tidigt på säsongen, medan dahlian står i centrum i mitten och slutet av säsongen.

Speciellt för våra kunder som gärna vill hjälpa bin och fjärilar långt in på sensommaren har Verver Export tagit upp ett speciellt sortiment i katalogen: ”Alfa-Zulu”. Det innehåller enkla dahlior med öppen mitt. Dessa knölar är ekologiskt odlade. I katalogen finns också konceptet ”Bees & Butterflies”, en speciell kombination med ettåriga växter som lockar till sig fjärilar.

Läs mer om vårt enorma utbud av dahliasorter (mer än 200) och våra färdiga koncept på www.ververexport.se. Låt dig inspireras att ta upp denna fantastiska sommarblommande växt i dina trädgårdsrabatter, offentliga utrymmen och andra områden.

zomertram dahlia's
bees & butterflies dahlia

Sommarkatalog 2024/2025