Låt maskinen göra arbetet!

Med våra blomsterlöksblandningar för vägkanter och gräsmattor kan man uppnå vilken effekt som helst. Från överväldigande färgspektakel till rabatter med insektsvänliga lökväxter, tidig klippning eller omfattande klippning: allt är möjligt.

Verver Export har en katalog full av specialblandningar, så kallade ”Kits”, som passar perfekt att maskinplantera. Blomsterlökarna planteras under gräset. Det görs av erfarna medarbetare med våra egna maskiner.

Vårt arbetssätt

Planteringsmaskinen planterar blomsterlöken under gräset. Till exempel i vägrenar, rondeller, trafikplatser, gräsmattor och banvallar. Planteringsbredd: 100 eller 50 cm. För planteringsytor där man vill plantera mellan lyktstolpar har vi utvecklat en speciell ”City Planter” som sätter löken bredvid traktorn. För vägrenar eller banvallar med brant lutning finns det en speciell ”Talud Planter” med larvfötter som planterar löken i flera rader så att de inte rullar ner under gräsmattan!

Planteringsytan måste testas i förväg. Det görs genom att ta ett antal stickprov med en spade. Om jorden är lucker ner till 20 cm:s djup kan blomsterlöken maskinplanteras. En frisk gräsmatta, väl rotad, ger bäst resultat direkt efter plantering. Maskinen lägger tillbaka grästovorna och trycker till dem.

Med våra specialkonstruerade maskiner kan vi plantera både höst och vår. Genom att kombinera blomsterlök med blomfrö ökar vi den biologiska mångfalden och förlänger säsongen.

Maskinplantering: Fördelar

Verver Export har stor erfarenhet av maskinplantering av blomsterlök i gräsytor:

 • Arbetsbesparande

  Vi vet alla att det tar lång tid att plantera stora mängder blomsterlök för hand. Med planteringsmaskin kan man sätta 40 000 lök på en halv dag eller cirka 100 000 lökar på en dag*.

  (*Antalet beror också på storleken – med smålök kan det vara över dubbla antalet!)

 • En investering för många år

  Alla våra blomsterlöksblandningar är noggrant sammansatta. Blomningen kommer åter år efter år. När man räknar in varaktigheten är kostnaden per kvadratmeter därför blygsam. För varje blandning anger vi det antal år som den säkrar en färgglad vår.

 • Begränsat underhåll

  Blomsterlök kräver minimalt underhåll. När den vissnat ner kan du bara börja klippa igen. Med en blandning med lång blomningstid kommer du dessutom antagligen slippa ett flertal klippningar under våren!

 • Biodiversitet

  Blomsterlök ökar biodiversiteten i grönområden. Genom att välja lämpliga sorter ur vårt sortiment kommer planteringen att direkt bidra som näringskälla och dra till sig fjärilar, bin och humlor. Vad sägs om ett veritabelt hav av blommor – till glädje inte bara fjärilar och bin – utan också för alla förbipasserande människor.

 • Expertis

  Vi utför en analys av planteringsområdet och finns tillgängliga för att hjälpa till att välja rätt sort ur sortimentet, som är under konstant utveckling. Använd vår kunskap och erfarenhet för att göra det bästa valet för en blomstrande miljö!
  Blandningar

Downloads

Råd

Ett par saker är viktiga för att maskinplanteringen ska lyckas. Till exempel rätt blandning för den specifika växtplatsen. Våra lokala medarbetare hjälper dig gärna att välja rätt.

Men även jordens fuktighet under/efter planteringen, gödsling och gräsklippningspolicy är viktiga faktorer för att planteringen ska lyckas. För att planteringen av blomsterlöken ska gå så lätt och bra som möjligt har vi ett antal tekniska hjälpmedel som du och dina medarbetare/entreprenörer kan utnyttja.