Häpnadsväckande och färgglada blommor tidigt på våren på ditt tak fixar du med blomlökar. Genom att använda små blomlökar, som ofta också faller under kategorin vilda blomlökar, kommer du att njuta av färgglad grönska på höjden i flera år.

Gröna tak är ett brett begrepp. Vid tillämpning av grönt på tak finns det olika möjligheter (eller omöjligheter) med blomlökar.

Grönt tak, med minimalt substrat och/eller substratersättningsskikt Blomlökar

som kan användas är små i storlek men behöver i allmänhet minst 8 cm substrat för att växa in och utvecklas. Se till att de får tillräckligt med vatten efter plantering för att bygga upp ett bra rotsystem inför vintern. För en rik färgeffekt under en längre period på våren är det lämpligt att plantera en blandning av blomlökar med olika blomningstider. Plantera tillräckligt mycket – rådet är ca 100 lökar per m2 tak.

Planteringen är enkel: gör ett hål (genom växtligheten eller mellan växterna) med din hand eller med en pinne. Tryck ner en lök i hålet och tryck tillbaka den jordtäckande vegetationen eller substratet ordentligt. Plantera blomlökarna så nära botten av det gröna taket och dräneringsmattan eller kassetterna som möjligt.

Om den gröna takkonstruktionen också innehåller ett substratersättningsmedel är det viktigt att veta att du inte kan plantera blomlökarna direkt på eller i substratersättningsmedlet. Se till att det först finns ett lager av minst 3 cm substrat mellan ersättningen och blomlöken.

Om den gröna takkonstruktionen inte innehåller något substrat alls är det tyvärr inte möjligt att plantera blomlökar.

Inget ytterligare underhåll krävs. När lökarna har blommat färdigt drar de sig tillbaka, bladet dör och torkar.

Blomsterlökar för ett grönt tak (minsta möjliga substratskikt)

De olika blomlökarna trivs bäst i olika tjockt substratskikt. Från 6 cm substrat kan du plantera krokusar, små påskliljor som ”Tête-à-Tête” (har en mindre blomlök), Chionodoxa, Ipheion och Pushkinia. Ett substratlager på 8 cm eller tjockare är lämpligt för snödroppar, Iris reticulata, Scilla siberica och vilda tulpaner. Pärlhyacint  föredrar ett något tjockare lager för att komma tillbaka flera år i rad. De bildar en stor morotsperuk som behöver mycket substrat, om rötterna torkar ut för snabbt, då kommer efterföljande växter inte längre att växa bra.

Även på (hög) höjd birdrar vilda blomsterlökar till biologisk mångfald.

Takträdgårdar

Fler och fler tak, framför allt på högre byggnader, förvandlas till frodiga trädgårdar. Plantering på taket för att bättre reglera värmen (särskilt i stadsområden) och för att samla upp vatten. Dessutom är ett grönt tak också en utmärkt möjlighet att stödja den biologiska mångfalden. Där kompletta trädgårdar realiseras med perenner, buskar och till och med träd är det naturligtvis också mycket möjligt att plantera blomlökar. Substratskiktet är i allmänhet så tjockt att nästan alla blomsterlökar från Verver Export-katalogen är lämpliga!

Det är viktigt att regnvattnet absorberas av växterna och inte stannar kvar i substratskiktet. Blomlökar som vilar på sommaren och hösten kan annars ruttna. Uttorkning på sommaren också vara ett hot mot vissa blomlökar. De flesta påskliljor behöver till exempel också en något fuktig jord under sommarmånaderna. Detta kommer inte alltid att vara fallet i en takträdgård. Plantera gärna påskliljor i takträdgårdar som har lite mer skugga under dagtid och där substratet inte torkar ut så fort.

Fråga våra regionala kontakter (www.ververexport.se) om råd om blomsterlökar för dina projekt på hög höjd!