Stäng

Avancerad sökning 

Aktuell sökning

Område
Säsong/årstid
Produktlinje

Avbryt

Maskinplantera blomsterlök på bästa möjliga sätt

De gyllene grundreglerna!

En äng med blomsterlök som sprider sig naturligt, långa gula band av påskliljor längs med gator och vägar eller en stadspark full av krokus; det är hur enkelt som helst att skapa vackra planteringar som håller i många år om du maskinplanterar lökväxter. Lite arbete, stor effekt - det är det man uppnår med maskinplanterad blomsterlök. Men för att resultatet ska bli perfekt bör man följa ett par gyllene grundregler.

  

1.      Utgå ifrån platsen när du väljer växter
Även om man lätt frestas att först välja och vraka ur Verver Exports katalog och sedan bestämma var man vill plantera lökarna, så är det ingen bra utgångspunkt. Om du vill uppnå mångårig blomning är det viktigt att låta jordmånen avgöra. Naturligtvis finns det olika möjligheter när man vill plantera blomsterlök. De är lätta att använda och trivs på många platser. Men om du vill vara säker på en att få valuta för pengarna så är det viktigt att ta en närmare titt på odlingsplatsen. Verver Exports rådgivare kommer gärna på besök och granskar odlingsplatsen tillsammans med dig. Det kanske rekommenderar andra blomsterlöksblandningar än de du tänkt dig. Men på så sätt kan du uppnå vacker blomning i minst fem år.

2.      Se till att växterna rotar sig ordentligt
De senaste åren har somrarna varit mycket torra och grundvattennivån i många delar av Europa ligger långt under ”normalt”. Det betyder att man bör vattna jorden ordentligt före planteringen. På så sätt stimulerar man blomsterlökarna att rota sig. Vid ihållande torka på hösten rekommenderar vi att vattna ännu en gång (en eller flera gånger). Det leder till att lökarna ”står bra på roten” som odlarna säger, vilket leder till garanterat stark tillväxt och blomning på våren.

3.      Bearbeta kompakt jord i förväg
Brist på fukt i marken, nedkörda vägkanter eller helt enkelt mycket tunga jordtyper gör ibland att blomsterlökarna måste kämpa för att komma igenom det styva gräset och hårda toppskiktet. I sådana fall rekommenderar vi att du fräser jorden innan maskinplanteringen och sår nytt gräs efteråt. Det gör att blomsterlökarna snabbt tittar upp över marken på våren.

4.      Instruera klippningspersonalen
En okunnig eller ouppmärksam klippare kan förstöra dina växter på några sekunder. Det är alltså mycket viktigt att instruera din (externa) klippningspersonal om var blomsterlöken är placerad och när ytorna får klippas. Vid för tidig klippning kan fröna inte mogna och/eller lökarna under jord kan inte växa till, vilket leder till dålig eller ingen blomning året därpå. Det handlar helt enkelt om att förklara och kommunicera. Gräsytan ska inte klippas förrän lökväxterna vissnat (blivit bruna) naturligt.

5.      Gödsla fr.om. andra året
När du planterar blomsterlöken har den alla näringsämnen i sig som den behöver för att växa och blomma. För att främja tillväxt av nya lökar kan du gödsla odlingsplatsen. När växten blommar har processen att utveckla nya lökar börjat. Det vill säga, från och med blomningen behöver växterna extra näring. Det är bäst att gödsla när lökarna börjar sticka upp över marken. Använd ett organiskt, långtidsverkande gödningsmedel. Observera: Kväve gör också att gräset växer bättre, vilket inte alltid är önskvärt i offentliga grönområden. Testa därför en gödselblandning med mindre kväve. Fosfor främjar blomningen av exempelvis påskliljor. Fosforhalten i gödningsmedlet får alltså gärna vara lite högre.

Nu är det dags att plantera färgglada vägrenar och parker. Verver Export har en speciell katalog för maskinplantering med ett brett utbud av blandningar för olika lägen och olika utstrålning. Att plantera lökar i kombination med blomfrön är också möjligt. Då kan du skapa en blomsteräng som blommar i månader. Och den behöver bara klippas i slutet av sommaren.