Stäng

Avancerad sökning 

Aktuell sökning

Område
Säsong/årstid
Produktlinje

Avbryt

Hyacinten

Hyacinten: ouppskattad eller okänd i offentliga grönområden?

Hyacinten är en vacker, doftande blomma som de flesta personer känner till som jul- eller vårblomma. På grund av blommornas starka doft uppskattas hyacinten inte alltid inomhus. Är det anledningen till att den inte heller verkar uppskattas i offentliga grönområden? Eller är effekten av doft och färg ännu inte tillräckligt känd? Efter den tidigt blommande krokusen bidrar hyacinten inte bara med färg utan också med doft i rabatten. Det ger en härlig vårkänsla som personer som går förbi kan njuta av!

Mångsidighet med doft och färg

Hyacinten är en lökväxt i familjen sparrisväxter. Beroende på temperaturen under våren blommar den från slutet av mars till slutet av april eller början av maj. Den stora blomställningen består av små blommor. Större lökar ger större blommor. Ofta tror man att detta är en nackdel för en blomma i en trädgård eller park, eftersom blomman blir tyngre. Men då glömmer man att stjälken från en större lök också är starkare! En hyacint i rabatten ger en doft- och färgexplosion i parken eller grönområdet som du inte vill missa. Därför är det intressant att leka med denna överraskande blomma som finns i många färger. Hyacinten är vinterhärdig och återkommer i flera år i en perennrabatt.

   

Är du på jakt efter en något mindre och inte så starkt doftande blomma? Multiflorahyacinten får många blomställningar från en och samma lök, med färre blommor på varje blomställning. Med multiflorahyacinter får rabatten en mer naturlig utstrålning. Därför passar de även bra i kombination med perenner. För att skapa en multiflorahyacint skär odlaren bort blomanlaget ur löken. I blomman sitter pistill och ståndare som bildar frön till nya lökar. När blomanlaget tas bort från löken kommer löken försöka föröka sig på annat sätt. Efter att blomanlaget skurits bort läggs löken i förvaring. Där bildas små lökar inuti löken. Dessa lökar planteras ut i november. De måste sättas med spetsen uppåt så att växten kan komma upp ur marken den snabbaste vägen, vilket gör att löken kan börja växa tidigare och blir större.

Allt eftersom vårsäsongen närmar sig suger de små lökarna moderlöken tom för att själva kunna växa. Alla dessa små lökar bildar tillsammans en multifloralök. Lökarna skördas i juni/juli. Det sker mer stor aktsamhet eftersom de annars kan gå sönder. Det här är en odling som kräver mer arbete än andra lökväxter.

Viktig beståndsdel i lökblandningar

Hos Verver Export är hyacinter en viktig beståndsdel när det handlar om att skapa dynamiska, färgglada blandningar. Hyacinter bildar vackra färgblock i april i en blandning med 30–35 cm höjd. Ofta föregås de av mindre, tidigt blommande lökar och blommar tillsammans med eller följs av till exempel högre tulpaner, kejsarkrona och påskliljor.

Ta till exempel ”Mescheder Frühlingszauber”, en blandning som går i staden Meschedes färger där en blå och vit hyacint utgör en viktig detalj. Verver ”Gloria” är en blandning som blommar i framför allt vitt och rosa från mitten till slutet av våren. Här blommar de rosa hyacinterna tillsammans med många olika tulpaner i rosa toner. Ännu mer raffinerad är Verver ”Sweet Pink”, en blandning som framför allt går i rosa toner. Här bildar hyacinterna i vitt och rosa det nedre växtlagret bland högre tulpaner och Fritillaria persica 'Ivory Bells'.