Stäng

Avancerad sökning 

Aktuell sökning

Område
Säsong/årstid
Produktlinje

Avbryt

Verver Exports provodling på Visingsö

Första säsongen

Säsongen började med tre olika lökblandningar som sattes hösten 2019 : Bonjour Tristesse, Zeepark Zülpich och Natura Prosit.

Bonjour Tristesse  är en färgstark blandning som fångar besökarnas uppmärksamhet på långt håll. Blomningen började med narcisser 7 april och följdes av två olika omgångar med tulpaner som varade till 29 maj.

Zeepark  Zülpich innehåller både höga och låga blommor som blommade från 27 mars till 15 juni!  Krokusen började blomma i mars för att följas av narcisser och scilla 12 april. I slutet av april ersattes scillan av muscari och de höga narcisserna av tulpaner. Under maj blommade tre olika tulpaner för att slutligen följas av allium i början av juni. De lågväxande muscari ersattes av hyacinthoides.

Natura Prosit är en lökblandning som lämpar sig för förvildning och ger ett mer naturpräglat utseende än de andra. Blomningen varade från från 17 mars till 10 juni ! Snödropparna var först ut i mars. Från mitten av april och en månad framåt blommade muscari som sedan följdes av en liten botanisk tulpan. Blomningsperioden avslutades med en narciss och hyacinthoides.

Ett par dagar före julen 2019 kom det 15 000 lökar från Verver. De sattes i 40 pallkragar och förvarades frostfritt inomhus tills i början av april då de ställdes ut bredvid de  lökar som planterats i marken under hösten. Pallkragarna innehöll narcisser, tulpaner, hyacinthoides, krokus, hyacinter, fritilaria och muscari. De skapade en färgstark inramning till hela området.

I slutet av april såddes fyra ytor med olika ängsfröblandningar och en yta med ängsfrö och liljor. Ängsfröna började blomma i mitten av juni och blommar fortfarande.  Liljorna började blomma den 27 juli och blommade tills den 25 augusti. Under juni och juli blommade ängsfröna otroligt fint med vallmo, blåklint, sömntuta med mera, men regnet  i juli gjorde att en del plantor möglade. Efter den torra perioden i augusti kom det upp nya plantor och blomningen fick en nystart. Det har varit gott om allehanda insekter på samtliga ängsytor, men två av blandningarna, Honey och Rainbow, är särskilt populära.

I slutet av maj planterades sju färdigdesignade sommarrabatter med  dahlior, canna, jätteverbena, prydnasgräs och mycket mera. Vi har kunnat se se att insekterna föredrar enkelblommande dahlior framför de dubbelblommande, det har varit ett väldigt drag med insekter där.

Turistsäsongen har varit lite annorlunda i år, här som på andra ställen. Normalt besöks visingsö av mycket bussar och företagskonferenser i maj och juni, de uteblev helt och hållet. När reserestrektionerna släpptes vid midsommar blev det däremot invasion av cyklister och vandrare. Många av dem hittade vår odling och det har varit mycket besök under juli och augusti. Jag har lagt upp bilder på Facebook och Instagram från odlingen en gång i veckan, de är samlade under haschtagen #ververvisingso, även en del besökare har postat bilder där.

Under 2021 kommer provodlingen att utökas.Jag kommer att ta ner fyra rader med äppelträd till så området blir nästan dubbelt så stort, nästan 2000 kvadratmeter. Blomsterlöken som har växt i pallkragarna kommer att lyftas ur kragarna tillsammans med jorden och ställas direkt på marken.