Stäng

Avancerad sökning 

Aktuell sökning

Område
Säsong/årstid
Produktlinje

Avbryt

Krokus - multifunktionell och en magnet för bina!

Krokus: multifunktionell!

Krokusen är en symbol för våren, en ny början, glädje och ungdom. Tillsammans med snödroppen (Galanthus) och vintergäck (Erantis) är krokusarna de första blommorna som ger färg åt våren.

Det blir allt mer intressant att använda krokusar i grönområden. De ger inte bara förbipasserande en riktig vårkänsla, utan de är också den första pollenkällan, som bina kan hitta i naturen.

  

Krokusar kan kombineras med andra växter i perenna planteringar, så att färgerna dyker upp redan i början av säsongen. Med den specialiserade planteringsmaskinen från Verver Export kan de planteras under gräsmattor, i kanter och på gröna ytor eller öppna platser i utkanten av skogen, på blomsterängar och i parker som förvildningsväxter.

En magnet för bina!

Perioden från oktober till början av november är tiden då de lökar som gläder bina ska sättas. Krokusar har redan i början av året pollen åt pollineringsinsekterna. I vårt allt varmare klimat är de därför viktigare än någonsin för bin och humlor, som vaknar upp allt tidigare ur sin vinterdvala.

Krokusar besöks ofta av humlor, honungsbin och andra bin. Under varma vintrar lämnar hummeldrottningarna kupan redan mycket tidigt för att leta efter den pollen, som de behöver för att kunna utveckla sina reproduktionsceller. Honungsbin, som också vaknar lika tidigt ur sitt övervintringssamhälle, söker efter pollen så att deras drottning kan lägga ägg, och så att samhället kan få de proteiner de behöver. I februari är det nästan inget som redan blomstrar, men lyckligtvis är krokusen en utmärkt leverantör av pollen.

Förvildning/naturalisering

Krokusen ger normalt sett en flerårig blomstring och sprider sig också ofta. Plantera den på en solig plats för att få bästa möjliga förvildningseffekt. Förvildningen sker huvudsakligen där man inte klipper gräset förrän under sommaren. Förvildning på blomsterängar är därför perfekt. Du kan skapa jättefina sammansättningar med blomsterlökar och frön. Verver Export-rådgivaren i ditt område hjälper dig gärna att välja rätt.

Om hösten växer det ut lökknoppar och skott, även kallade knölar, ovanpå den storblommande krokusens lök. Om våren dyker det upp nya krokusar. Under det första året får de sin energi från moderlöken. Redan då utvecklar de rötter. Med hjälp av birötterna dras de nya små lökarna ned i jorden under sommaren, till samma djup som den gamla löken. Skär aldrig av bladen, annars blommar den inte nästa år.

Botaniska krokusar sprider sig genom nya lökar och groddväxter. Fröna syns först strax över markytan, men de mognar långsamt. Först i juni har fröna mognat och växer upp lite högre över gräset. Fortplantning av krokusar med fröväxter är därför bara möjligt om man inte slår gräset förrän mitt i sommaren. Det tar 3-5 år för en ny krokus att utveckla sig från fröet, så det är en långvarig process.

Botaniska krokusar och stora krokusar med stora blommor

I gruppen av vårblomstrande krokusar kan man skilja mellan botaniska sorter och de med stora blommor. Botaniska krokusar har mindre blommor och blommar redan i början av februari, medan storblomstrande krokusar blommar senare.

Krokusen har doftande blommor i livliga färger som vitt, gult och alla nyanser av blå-lila. En rad sorter och arter har lätt strimmiga blommor. De kalkformade blommorna sitter på korta stjälkar. De har sex identiska blomsterblad placerade i två cirklar. Bladen är långa, smala och örtaktiga med en något spetsformad remsa i mitten. Bladen visar sig strax innan eller samtidigt som blommorna. Sparvar och koltrastar föredrar gula krokusar.

Namnet krokus kommer från det grekiska och arabiska ordet för saffran, en hänvisning till Crocus Sativus, där saffranskryddan utvinns.