Stäng

Avancerad sökning 

Aktuell sökning

Område
Säsong/årstid
Produktlinje

Avbryt

Enkel skötsel med maximalt resultat!

Färg med dahlior, långt in på sensommaren

Dahlia är en av mina favoritväxter när det gäller blomsterlökar och knölar. Jag tröttnar aldrig på de många formerna och färgerna. Dahlior är faktiskt väldigt lätta att sköta och de blommar vackert och länge, ända fram till den första nattfrosten. De passar i alla sorters grönområden.

Ta bort vissna blommor

Från slutet av juni börjar dahliorna visa upp sin blomsterprakt. Dahlior tål värme mycket bra, en värmebölja under sommarmånaderna är inget problem. Naturligtvis behöver de vattnas om det är torrt länge. Ett bra tips är att ta bort alla vissna blommor när man ändå vattnar.

Vissa människor tycker det är svårt att se skillnad mellan en ny knopp och den knopp som finns kvar när blombladen har fallit av. Ett tips är att klippa av blommorna lite tidigare, när blombladen är bruna och mjuka. På så sätt kan alla i underhållsteamet utföra denna skötsel.

Genom att klippa bort de gamla blommorna ägnar inte växten sin energi åt tillväxt, utan istället till att utveckla nya blomknoppar.

Gödning?

Dahlior som planteras i mycket näringsrik jord bildar mycket blad, men färre blommor. Det är därför inte nödvändigt att gödsla den här växtgruppen. Det är viktigare att hålla jorden fuktig! För mycket vatten leder dock till dålig tillväxt; så se till att vattna lagom mycket!

Ett plus för insekter

Är du lika entusiastisk över dahlior som jag? Tänk också på insekterna när du väljer dina sorter. Enkelblommiga dahlior med öppen mitt passar perfekt som näringskälla för insekter. Det är extra bra i slutet av sommaren när naturen har mindre att erbjuda.

En färgglad och storblommande sommarhälsning.