Stäng

Avancerad sökning 

Aktuell sökning

Område
Säsong/årstid
Produktlinje

Avbryt

Experiment på Växtutvecklings- och forskningscentret

Olika fröblandningar och blomsterlökar under gräsytor

Lehr und versuchsanstallt Gartenbau i Erfurt (som drivs av Cornelia Pacalaj) undersöker resultaten från plantering av olika fröblandningar och blomsterlökar under gräsytor. Verver Export deltog i dessa försök eftersom det också är viktigt att ha blommande växter i början av säsongen för att ge näring till olika insekter. Blomsterlökar är idealiska kandidater. Besök vår webbplats för mer information om de första testresultaten. 

Studien som utförs på forskningscentret i Erfurt är tvåfaldig. Olika blandningar av blomsterängar från flera leverantörer testas och experimentet utförs på en utsädesbädd med papper och olika substrat och jämförs med konventionella utsädesbäddar. En teknisk analys visar att papperet med substrat till en början har en snabbare och högre grobarhet, men under tillväxt- och blomsäsongen visar det sig snart att odlingen utan papper och substrat ger fler sorters blommar och att de blommar tidigare.

 

Den andra fasen

I en annan fas breddades experimentet till plantering av blomsterlök i blomsterängar. Även om kritikerna var övertygade om att det skulle orsaka stor skada på rötterna till växterna på ängen, visade sig samodlingen i praktiken inta ha några skadliga konsekvenser. Blomsterängarna som innehöll blomsterlök, blommade väl - och från mitten av maj tog de frösådda växterna över. I experimenten med blomsterlök togs också en av fröblandningarna med fleråriga ängsblommor från Verver Export med som jämförelse.

En kort sammanfattning av hösten 2019

-      En blandning av blomsterlök och fleråriga frön är en mycket förnuftig kombination och det förlänger den attraktiva aspekten för människor och djur.

-      Stora områden är lämpliga för användning av planteringsmaskiner vid plantering av blomsterlök.

-      Störning av tidigare blomsterbäddar (frösådd) av planteringsmaskinen som planterar blomsterlök, hade ingen negativ eller t.o.m. ganska gynnsam effekt.

-      Klippning på sommaren följt av bevattning främjar efterföljande blomning av blomsterängen.

-      Klippning med motorklippare istället för flismaskiner är mycket bättre för insekterna.

-      Klippning en gång på vintern rekommenderas för krokusblomning och är bättre än klippning på hösten.

Vi fortsätter att hålla dig informerad om resultaten från experimenten som utförs av Cornelia Pacalaj på LVG i Erfurt.