Stäng

Avancerad sökning 

Aktuell sökning

Område
Säsong/årstid
Produktlinje

Avbryt

'Tiny Forest' för den biologiska mångfalden

Tiny Forest - miniskog 

Tiny Forest är en miniskog som är lika stor som en tennisbana. Skogen är inte bara en behaglig plats för fjärilar, bin och små däggdjur, utan även för människor. Dessutom är Tiny Forest mer än bara en skog. Det är en skog för grannskapet eller skolan, och den involverar invånarna. Det är ett utomhusklassrum i skogen eller i närheten av den, och eleverna har möjlighet att arbeta som gröna vakter i en månad och tar då hand om sin egen skog.

 

Initiativtagaren, IVN (naturutbildning), engagerar sig i ett universum där kontakten mellan människa och natur är ”naturlig”.  Till följd av urbaniseringen, digitaliseringen och vårt upptagna liv är klyftan mellan människa och natur större än någonsin. Med en Tiny Forest i närheten minskar avståndet mellan människa och natur, samtidigt som den för invånarna i grannskapet närmare varandra.

Följderna av Tiny Forest

Den stimulerar den biologiska mångfalden. Skogen är ca 200 kvadratmeter stor och består av många olika trädslag. Träden lockar till sig insekter och fåglar. Den lilla urbana skogen väcker på så sätt invånarnas nyfikenhet och ger dem ett litet bit natur direkt utanför dörren.

Implementeringen av Tiny Forest ökar vattenabsorberingskapaciteten, förbättrar luftkvaliteten och bekämpar värmebelastningar (uppvärmning av stadsmiljön). Viktigt är dessutom att miniskogen har en positiv effekt på hälsan: mer natur i närheten minskar stress och andra stressrelaterade problem.

Vi vill ha fler Tiny Forests!

För närvarande finns det sju Tiny Forests i olika städer i Nederländerna och det förväntas att antalet kommer att öka. Det kanske vore något för din stad eller kommun?

Källa: https://www.ivn.nl/tiny-forest-nl