Stäng

Avancerad sökning 

Aktuell sökning

Område
Säsong/årstid
Produktlinje

Avbryt

Narcisser, en pålitlig partner i den gröna miljön!

Narcisser pålitlig

I det enorma utbudet av vårblommande lök är narcisser nog det mest pålitliga valet. De passar mellan buskar och små träd,  längs vägar, i gräsmattor och i rabatter  med perenner.  Narcisser ger årligen återkommande blomstercharm och glädje.

  

Historien om "Narcissus"

Namnet narciss härstammar från det latinska Narcissus, en yngling i den grekiska mytologin. Historien förtäljer att den unge jägaren Narcissus förälskade sig i sin egen spegelbild i vattnet och inte kunde återgälda andras kärlek. Eftersom han bara kunde tänka på sig själv, slutade det med att Narcissus tynade bort. Enligt myten var det enda som blev kvar av honom en gul blomma, omgiven av vita kronblad - narcissen.

De flesta narcisser härstammar från medelhavsområdet, särskilt Spanien och Portugal. Därifrån kommer också trumpetnarcisserna (påskliljan), "förfader" till narcisser med gul trumpet. Först på 1600-talet fick man  idén att odla narcisser, som dittills bara växte i vilt tillstånd.

Det finns omkring 27 arter av narcisser som har korsats så mycket under åren att det nu finns omkring 25.000 registrerade sorter. Dessutom tillkommer nya varje år. För att få lite ordning i detta virrvarr är narcissen indelad i 13 grupper baserat på blommans egenskaper. Man bör därför veta om blomman har en stor eller liten krona/trumpet, om den är dubbelblommig, har kalkblad som böjer sig bakåt - eller flera av dessa egenskaper samtidigt. Vissa narcisser har bara en blomma, andra har tre eller fler per stjälk. Det finns höga former och dvärgformer, vissa är väldoftande, andra utan doft. De flesta narcisslökar produceras i England och Nederländerna.

Naturlig design med narcisser

Narcissen var tidigare mindre populär på grund av relativt begränsad färg och form, men nu ser vi ett starkt ökat intresse för ett sortiment  som är mycket större. Katalogen från Verver Export, som är specialister på blommande utemiljö, har ett utbud på över 100 olika sorter!

Narcisser integreras perfekt i olika typer av planteringar av flera skäl:

1. Perenn blomning / förvildning

Narcisser kommer tillbaka under många år - en del försvinner aldrig...   Man kan plantera med maskin i gräsyta eller manuellt mellan perenner och buskar.

2. Inget underhåll

Narcisser kräver inget särskilt underhåll i form av trimning eller gödning. Det ger ett billigt och enkelt underhåll . Om de planteras i gräsytor räcker det med att vänta tills bladen blir gula. Då kan man klippa ner vegetation.

3. Mångfald

Det enorma utbudet ger  stor mångfald i höjd, blomningstid och färgkombinationer. Det finns en narciss för varje smak!

4. Historia

Med tanke på narcissens långa historia, är det värt att notera att det i Verver Exports sortiment finns flera äldre, vilda sorter som är extra intressanta om man vill göra en historisk plantering.

5. Planteringskärl

Narcisser lämpar sig mycket väl till plantering i krukor och kärl då de är mycket härdiga! Därför används ofta några små eleganta  narcisser i Ververs färdiga blandningar för planteringskärl, (Happies).


I samtliga fall ger narcisser färg och glädje till utemiljön. En  tacksam och pålitlig blomsterlök för att skapa trivsel  i bostadsområden och offentlig miljö.

Intressant detalj ...

Namnet påsklilja, som man ibland kallar narcisser, är egentligen bara relevant för narcisser med stor gul trumpet. De kommer främst från Storbritannien och kallas där"daffodils"  (Jonquilla). Termen passar därför inte till det nya, stora och mycket varierade utbud, som du hittar i den nya höstkatalogen.