Stäng

Avancerad sökning 

Aktuell sökning

Område
Säsong/årstid
Produktlinje

Avbryt

Allium drar till sig allas blickar!

Allium drar till sig allas blickar!

Allium är ett släkte (Alliaceae) som globalt omfattar över 800 arter. De härstammar huvudsakligen från tempererade områden på norra halvklotet - med några få undantag som till exempel Chile och tropiska Afrika. De kännetecknas inte bara av sina mycket eleganta blommor, som förskönar varje trädgård eller park, utan även att de ger oss mycket viktiga ingredienser för måltider. Man behöver bara tänka på gul lök, vitlök, purjolök och gräslök.

Det luktar något...

Allium är det latinska namnet för lök -  Linné namngav arten Allium år 1753. Alla arter har två saker gemensamt. Det är perenna lökväxter (höjd varierar mellan 10 cm och 150 cm), som alla är lätta att känna igen på doften av lök och vitlök. Doften bildas genom en kemisk reaktion i plantan/löken, som skapar doften och den speciella smaken.

 

Allium!

Kategorin Allium är särskilt lämplig för användning i trädgårdar och parker, och betecknas ibland som  "prydnadslök". Lukt och smak är inte de viktigaste egenskaperna för Allium, då det är blomman och spridningen som motiverar användningen av dessa lökar. Det är i grunden arter med långa stjälkar utan blad.

Allium lämpar sig för de mest skilda projekt . Hos Verver Export används Allium i i flera färdiga blandningar för offentlig miljö, där den långvariga och frikostiga blomningen kommer till sin rätt. Här kommer några uppgifter som kanske kan inspirera:

1. Blomning i flera år / förvildning

Praktiskt taget all Allium är fleråriga och lämpliga att använda i perenna planteringar eller bland buskar. Efter några år förlorar dock de flesta Alliumlökarna  sin kraft, och blommorna blir mindre och mindre tills plantan inte växer längre. Det finns dock ett antal Alliumarter som förvildas när de sätts på rätt plats. Ett bra exempel på detta är Allium ursinum, ramslök.

2. Kombination av lökväxter

Stora och starka stjälkar och stora blommor, som når upp över resten av vegetationen,  gör att Allium verkligen syns. Blomningen, som kommer när de flesta andra lökväxter har blommat över, och i början av säsongen för perenner,  är därmed intressant för kombinationer med andra perenner. Däremot är färgvalet begränsade: vit, lila och violett. Exempel på detta är Allium aflatunense  ’Purple Sensation’, kirgislök, Allium nigrum och Allium giganteum, jättelök.

3. Strukturplantor

Det är möjligt att använda en mängd olika Allium som strukturplantor till kantväxt för blomning i början av sommaren. Med sin mycket överraskande växtkraft och form och det faktum att den blommar mycket länge ger den äkta fröjd för ögat. Blomman, som efter blomningen bildar frön, bevarar i de flesta fall sin underbara blomform och behåller dekorativt värde ända till hösten. Här några exempel:  Allium schubertii, Allium Atropurpureum  och Allium ’Forelock’.

4. Small is beautiful!

De som tror att alla prydnadslök kännetecknas av stora och majestätiska stammar får tänka om.
Det finns ett stort antal sorter med små blommor, utmärkt lämpliga att integreras i kanterna av perenna växter, men också till krukor och urnor. Denna kategori har för övrigt den största variationen i färg! Här kan följande sorter nämnas:  Allium ’Graceful’, Allium caeruleum,  azurlök (inte flerårig), Allium triquetum och Allium moly, guldlök.

5. Mycket attraktiv för insekter

Allium gör inte bara människor glada…  Insekterna glädjer sig också. Allium besöks ofta av bin och andra flygande insekter. Det finns alltså många skäl för att integrera Allium i olika planteringsprojekt och för att använda dem som elegant tillägg till perenna växter eller buskar. Allium skall sättas på hösten.