Stäng

Avancerad sökning 

Aktuell sökning

Område
Säsong/årstid
Produktlinje

Avbryt

Vodka av ekologiskt odlade tulpanlökar

Vodka av ekologiskt odlade tulpanlökar

En vodka av ekologiskt odlade tulpanlökar har producerats i Nederländerna. Kusinerna Joris Putman och Bart Bouter (Dutch Tulip Vodka) fick idén till tulpanvodkan när de funderade på olika sätt att framgångsrikt marknadsföra ett internationellt dryckesmärke.

 

 

En nederländsk ikon

Joris och Bart är kusiner och driver tillsammans destilleriet Clusius Craft Distillers. "Vi letade efter en ingrediens som aldrig tidigare använts till drycker och som innehåller tillräckligt med stärkelse och socker. Dessutom ville vi skapa en riktigt holländsk produkt.”Det blev en vodka gjord på en nederländsk ikon som innehåller stärkelse och socker: tulpanen."

Men det var lättare sagt än gjort. Det tog tre år innan kusinerna lyckades tillverka en vodka baserad på tulpaner.

Utveckling in i minsta detalj

Produktionsprocessen är komplex: lökarna tvättas, kokas och krossas (mals). Stärkelsen och sockret som finns inuti löken omvandlas till alkohol under jäsningsprocessen. Då uppstår en sorts tulpanvin. Därefter destilleras och filtreras vinet flera gånger för att ta bort alla orenheter. Resultatet är ett recept på vodka med god och ren smak i fin balans. Det är en mogen och seriös dryck, där själva tulpanessensen är inbäddad och igenkännbar utan att vara dominerande.

40 till 350 tulpanlökar per flaska

Kusinerna har skapat två typer av vodka. Till ”PURE” används minst 350 tulpanlökar. Det är den första och enda alkoholiska dryck som tillverkas uteslutande av tulpanlökar. "PREMIUM BLEND" består av minst 40 tulpanlökar per flaska och har kompletterats med spannmålsprodukter.

Vodkan kan köpas på hemsidan Dutch Tulip Vodka https://dutchtulipvodka.com/nl/