Stäng

Avancerad sökning 

Aktuell sökning

Område
Säsong/årstid
Produktlinje

Avbryt

Vertikal bondgård i USA producerar 75 gånger effektivare

Det amerikanska företaget AeroFarms har omvandlat en gammal stålfabrik i New Jersy till världens största bondgård som ägnar sig åt vertikalt jordbruk.

Vertikalt jordbruk är ett platseffektivt sätt att odla i tätorter, där odlingen har förlagts till höghus, inomhus på höghusens fasader och tak. Metoder som används är lik de i växthus så att frukt, grönsaker, alger och svampar odlas året runt.

 

Odlingen sker inomhus på 6.000 m2 och kan producera ungefär 1.000 ton mat per år. Växtodlingen sker med hjälp av hydrokultur, en konstgjord typ av odling där näringsämnena tillförs till rötterna i en vattenlösning och där jord alltså inte används. Tack vare detta kräver denna typ av odling 95% mindre vatten än traditionellt jordbruk. I denna bondgård växer grönsaker såsom sallad, kål och kryddor i en kontrollerad omgivning så att bekämpningsmedel inte behöver användas.

LED belysning reglererar växternas tillväxt noggrant. Dessutom sägs vinsterna i denna typ av jordbruk vara 75 gånger högre än i traditionell jordbruk.

Mer mark tillgänglig för annat
Enligt AeroFarms förlorar USA 600.000 hektar produktiv odlingsmark varje år på grund av urbaniseringen. För att motverka detta bygger AeroFarms vertikala bondgårdar som odlar grönsaker inomhus. Deras bondgård i New Jersey är företagets nionde anläggning.

Lokalproducerad
Företaget möter också en ökad efterfrågan för lokalproducerad mat. För att Newark befinner sig så nära det tätbefolkade Manhattan sparar AeroFarms pengar på transport och bidrar även till miskat CO2 utsläpp.

AeroFarms har fler spännande projekt på gång. I ett före detta ölbryggeri i Berlin har de startat en vertikal bondgård som odlar både grönsaker och fisk. En fiskodlande vertikal bondgård finns nu även i Europas största stadsbondgård, Hague i Nederländerna.


Källa: DuurzaamBedrijfsleven