Stäng

Avancerad sökning 

Aktuell sökning

Område
Säsong/årstid
Produktlinje

Avbryt

Tulpanbrödet  

Hur smakar löken Mystic van Eijk? Den är lite sötaktig, säger lökodlaren Nico Blokker och bagaren Peter van der Ploeg. Sötman gör att tulpanlöken passar perfekt som ingrediens i bröd.  

Kan man göra så, använda tulpanlökar i brödbakning? Om man kan! Hos bageriet Van der Ploeg i Callantsoog i Nederländerna kan man köpa tulpanbröd sedan början av februari.  Det är ett surdegsbröd som innehåller 30 procent tulpanlök av sorten Mystic van Eijk. Tulpanlökarna framodlas helt utan besprutningsmedel och är därmed helt ekologiska! 

Att äta tulpanlökar  
I Nederländerna var blomsterlökarna ett vanligt inslag på matbordet under andra världskriget. Trots att tulpanlökar idag inte är en vanlig ingrediens i matlagningen så är de mycket hälsosamma och energirika. Tulpanblomman samlar och sparar nämligen nästa års energiförråd i löken. 

För att baka ett tulpanlöksbröd, skiva tulpanlöken i mindre delar och stek i smör. Tillsätt kanel, anis, och Amarena körsbär och blanda ner i surdegen. 

Bagaren van der Ploeg är övertygad om att tulpanbrödet är här för att stanna. Han tror att det kommer att göra stormsucce till våren när Nederländerna åter står i full blom! 

Källa text: Noordhollands Dagblad 
Bilden gjordes av Marc Moussault: Peter van der Ploeg mumsar i sig en tugga, Nico Blokker föredrar riktiga tulpaner.