Stäng

Avancerad sökning 

Aktuell sökning

Område
Säsong/årstid
Produktlinje

Avbryt

Tre sätt att bekämpa ogräs utan bekämpningsmedel

Glyfosat används i stor utsträckning för att bekämpa ogräs. Enligt världshälsoorganisationen är det cancerframkallande. I Bryssel kommer Europeiska kommissionen att avgöra om glyfosat kommer att få användas under de kommande femton åren. I Nederländerna vill en majoritet av parlamentet införa ett förbud mot ogräsbekämpningsmedel. Förutom Nederländerna har även Sverige, Frankrike och Italien angett i Bryssel att de är för ett förbud mot glyfosat.

1. Så på papper
Flera företag utvecklar metoder och maskiner för att bekämpa ogräs med mindre eller till och med helt utan kemikalier. I Nederländerna förra året testade Delphy, en oberoende konsult och forskningspartner, en metod för att förbättra kvalitén på morötter. Man kan så morotsfröna på pappersremsor och sedan täcka dem med sand eller kompost. På det sättet kan man minska på ogräset och i sin tur använda färre kemiska bekämpningsmedel.2. Avlägsna ogräs med maskin
Även maskiner kan effektivt bekämpa ogräs. Ett exempel på detta är roboten Bonirob. Roboten utvecklades av Deepfield Robotics, en del av företaget Bosch, som gör odlingen kostnadseffektiv och mer effektiv överlag. Bonirob kan skilja mellan ogräs och gröda tack vare smart mjukvara. Sedan slår den sönder ogräset genom att slå ner det i marken med en stång. Detta ser till att mindre kemikalier behövs. En liknande maskin har utvecklats av Blue River Technology.

3. Ogräsbekämpning med grus
I USA har forskare vid Illinois University hittat en metod för att bekämpa ogräs med hjälp av grus. Med små mängder grus gjort av valnötsskal, majskolvskärnor och sojabönmjöl skadas stjälkarna på ogräset, så att ogräset inte får möjligheten att mogna. Denna metod skiljer dock inte grödorna från ogräset, alltså passar inte metoden för alla typer av odling.

Källa: duurzaambedrijfsleven.nl